середа, 1 квітня 2020 р.

Завдання з хімії 9 клас за 03.04.2020


Хімія 9 клас. (1 урок)
Тема: Вуглеводи. Глюкоза, сахароза, молекулярні формули, фізичні властивості. 
(В підручнику параграф 31)
Завдання.
1. Опрацювати міні - лекцію.
2. Виписати в зошит матеріал червоним кольором та схему "Вуглеводи"
Вуглеводи — найважливіші природні сполуки, що характеризуються біоло­гічною активністю, відіграють важливу роль у житті рослин, тварин, людини.
Свою назву одержали через початкові уявлення про склад вуглеводів як спо­лук Карбону з водою: СХ2О) . Назву у свій час запропонував російський хімік Шмідт Карл Генріхович (1822 – 1894). Ця назва збереглася дотепер, хоча доведено складну будову вуглеводів. Перші дослідження про склад вуглеводів – вміст атомів Карбону, Гідрогену та Оксигену встановив шведський вчений Беорцеліус Йєнс Якоб.

У рослинах міститься до 70 % вуглеводів, в організмі тварин і людини — до 20 %. їжа людини на 70 % складається з вуглеводів.
Вуглеводи. Глюкоза - Хімія. Рівень стандарту. 10 клас. Ярошенко
Найпростіший представник вуглеводів — глюкоза, має молекулярну фор­мулу С6Н12О6
Як показали дослідження, у розчині глюкози є молекули лінійної й цикліч­ної будови. 
Наявність функціональної групи -СОН дозволяє зарахувати глюкозу до класу альдегідів.  За своєю будовою глюкоза — складна багатофункціональна спо­лука, що містить п'ять гідроксильних груп і одну альдегідну групу

 (-СОН):     СН2ОН – СНОН - СНОН - СНОН - СНОН - С ОН
Глюкоза — цінна поживна речовина. У результаті її окиснення в тканинах вивільняється енергія, необхідна для нормальної життєдіяльності організмів. Реакцію окиснення можна описати сумарним рівнянням:

С 6Н12O6 + 6О2 ® 6СО2 + 6Н2О
Наводимо приклади застосування глюкози.
Важливе значення для життєдіяльності людини й тварин мають реакції бродіння глюкози.
Спиртове бродіння:  С 6Н12O6 ®2  H 5 OH + 2СО2
Молочнокисле бродіння: С 6Н12O6 ®2СНз - СН(ОН) – СООН
Ізомери глюкози – фруктоза і галактоза, їх коротка характеристика.
Сахароза — представник дисахаридів, має молекулярну формулу С12Н22О11 і являє собою сполучення двох молекул: глюкози та фруктози.
Її важлива властивість — здатність до гідролізу з утворенням глюкози й фруктози:    С12Н22О112О ® С6Н12О612Н12О6                         
Фізичні властивості глюкози й сахарози. Білі кристалічні речовини, добре розчинні у воді, мають низькі температу­ри плавлення.
3. Переглянути відео - матеріал, за писиланням:
4. Виконати письмово вправу 229 ст. 180.

Виконане домашнє завдання чекаю на вайбер. 

Немає коментарів:

Дописати коментар